OYO nože a kvalita ocele
Kvalita ocele
Pri výbere ocele sa zohľadňujú vlastnosti, ako je trvanlivosť ostrosti, jednoduchosť údržby a ostrenia, v neposlednom rade cena a dostupnosť ocele. Všetky tieto praktické vlastnosti sú neoddeliteľne spojené s tvrdosťou ocele. Pre Øyo je kvalitná oceľ predovšetkým o rovnováhe medzi trvaním ostrosti noža - ako dlho vydrží, kým sa otupí - a jednoduchosťou jeho opätovného naostrenia. Pre veľkú časť našich nožov sme preto zvolili takú tvrdosť ocele, ktorá je podľa nás vhodná vzhľadom na túto rovnováhu.
Rockwell
Rockwellova stupnica (hrc) poskytuje objektívne meradlo kvality, ktoré opisuje tvrdosť ocele. Čím je oceľ tvrdšia, tým väčšia je pevnosť materiálu. Rockwellova stupnica je medzinárodná stupnica tvrdosti, ktorá udáva povrchovú tvrdosť kovu. Existuje niekoľko stupníc A, B, C, D, E, F, G, H, K, N a T. Najčastejšie používané stupnice sú B- a C- a nazývajú sa HRB, resp. Stupnica používaná na meranie pevnosti materiálu v nožoch je hrc.
Kvalita ocele na výrobu nožov pomáha určiť, aká tvrdá môže byť oceľ, a následne akú HRC možno dosiahnuť. Rozdielne kalenie preto poskytne nožiarskej oceli aj mierne odlišné vlastnosti.
Existuje niekoľko premenných, ktoré môžu tento vzťah zmeniť. Jednou z nich je samotná zliatina a ďalšou je to, či je nôž kovaný alebo lisovaný. Kovaný nôž bude mať relatívne oveľa väčšiu pevnosť materiálu pri nižších hodnotách HRC. To znamená, že Rockwell sa musí posudzovať vo vzťahu ku kvalite ocele, zliatine a tomu, či je nôž kovaný alebo lisovaný.
Oceľ na nože, ktorá je kalená nad 57-58 HCR, môže spôsobiť krehkosť materiálu. Pri tenkej hrane čepele 20-30 mikrónov, ktorá je bežná pre väčšinu oceľových nožov, je dôležité správne kalenie. Mäkšia oceľ spôsobí jej ohýbanie a tvrdšia oceľ môže spôsobiť jej zlomenie. Materiál, ktorý sa ohol, možno narovnať o ostriacu oceľ, zatiaľ čo pri zlomenom materiáli treba odstrániť dostatok materiálu, aby sa obnovila hrana 20-30 mikrónov. Tento proces zvyčajne zahŕňa brúsenie alebo použitie hrubej brúsnej ocele alebo diamantovej ocele. To vedie k vzniku prasklín pri ostrení a menej ostrej hrane.
Triedy ocele
Aby sme vám uľahčili rozhodovanie o kvalite ocele noža Øyo, rozhodli sme sa rozdeliť naše nože do 3 rôznych kategórií ocele: oceľ Standard, oceľ Premium a oceľ Exclusive. Všetky nože budú označené, do ktorej kategórie konkrétny výrobok patrí, čo vám uľahčí výber.
Štandardná oceľ
Kvalita je pre nás dôležitá bez ohľadu na cenu, ale oceľ sa od štandardnej triedy ocele po prémiovú triedu ocele veľmi zmení. Štandardná oceľ má mäkšiu oceľ a vyžaduje si časté ostrenie, aby sa ostrie udržalo ostré. Na oplátku sa hrana bude veľmi ľahko ostrieť. Øyo nože s kategóriou štandardnej ocele budú mať stupeň brúsenia 20 stupňov a oceľ je kalená na približne 52-55 hrc. Triedy ocele, ktoré patria do tejto kategórie, sú napr. oceľ 3cr, 420.
Prémiová oceľ
Tu za svoje peniaze dostanete veľa ocele a pre väčšinu ľudí je to veľmi dobrá voľba. Oceľ je dostatočne mäkká, aby ste si mohli ostrie nabrúsiť sami, ale dostatočne tvrdá, aby ste to nemuseli robiť tak často (samozrejme, v závislosti od toho, ako často nôž používate). Hrana je nastavená na 20 stupňov a oceľ je kalená na približne 55-57 hrc. Triedy ocele, ktoré patria do tejto kategórie, sú napr. 5-8cr, 4116, 440A/B, AUS6-8, 13C26.
Exkluzívna oceľ
Tu sa dostáva do popredia kvalita ocele, ktorá je skutočne výnimočná. Na kuchynských nožoch získate oveľa tenšie ostrie, vďaka ktorému bude varenie hračka. Na otvorenom priestranstve získate nože s plnou dĺžkou, ktoré sú mimoriadne odolné. V kuchyniach je ostrie nastavené na 16 stupňov a damaškové nože s tvrdým jadrom a mäkšou oceľou navrstvenou na vonkajšej strane. Opäť platí, že táto kvalita ocele nebude vhodná na tvrdé (napr. kosti) alebo mrazené potraviny, ale výnimočná na mäkké potraviny. Ostrie môže byť o niečo náročnejšie na vlastné ostrenie, ale na oplátku budete mať ostré ostrie veľmi dlho. Oceľ je kalená na približne 58-62 hrc. Triedy ocele, ktoré patria do tejto kategórie, sú 9cr, 440C, AUS10, 14C28, VG10.